Bezoek in Armenië

Dit blog is geschreven door gastschrijvers Mirjam en Maarten

Tijdens de herfstvakantie in Nederland heeft het volgende bezoek aan de ouders plaatsgevonden. Dit keer kwamen Maarten en Mirjam een weekje langs. Op dat moment zaten Marieke en Bart in Armenië.

We spreken af in Yerevan, de hoofdstad. Hier is een mooie Airbnb gereserveerd, waar ook de fietsen achtergelaten kunnen worden (in de periode dat er een auto gehuurd wordt). De eerste dag hebben we niet veel gedaan, eten bij de Chinees was, naast het weerzien na enkele maanden, het hoogtepunt. Nadat we de tweede dag meer geacclimatiseerd zijn, hebben we de stad ontdekt met z’n vieren. Daar hebben we onder andere de lokale markt en Lada’s bekeken. En een kathedraal bezocht, vernoemd naar de heilige Gregorius. Later in de vakantie zouden we nog meer heiligdommen tegen komen ter ere van Gregorius de Verlichter, de brenger van het Christendom in Armenië.

Aan het eind van de middag nemen we deel aan een Free Walking tour, waarbij een lokale gids ons mee neemt door de stad. De gids vertelt veel over de Armeense geschiedenis, de strijd met Turkije en de huidige oorlog met Azerbeidzjan. En over de drang van Armenië om zich te kunnen meten met Georgië. Zoals door het bouwen van een televisietoren, net een paar meter hoger dan de televisietoren in Georgië. Onderweg leidt de gids ons langs een Chatsjkar, een typisch Armeense gedenksteen. Een Chatsjkar is een verticale steen die versierd is met vlechtwerk met typische Armeense motieven, zoals de granaatappel en druiven. De druiven staan voor het bloed van Jezus en de granaatappel voor geluk en vruchtbaarheid. De granaatappel is tevens het nationale symbool van Armenië. Later op de reis komen we nog veel meer van deze Chatsjkars tegen, net als granaatappel(sap). Na de stadswandeling gaan we, samen met de rest van de rondleidingsgroep, in een typisch Armeens restaurant eten.

De volgende morgen hebben Mirjam en Bart de auto gehaald. Het is tijd om Yerevan te verlaten. Dit doen we in de mooie Toyata Corolla. De eerste etappe gaat via een tempel en een Armeens klooster naar Dilidzjan. De Garni-tempel, de enige overgebleven ”Griekse” tempel in het Caucasus gebied, ligt tussen de hoge bergen, ongeveer 30 km van Yerevan. Het uitzicht is er prachtig net als de authentieke ornamenten op de tempel zelf.

Na het bezoek aan de tempel vervolgen we onze weg naar het Geghard Klooster, gesticht door de eerder genoemde Gregorius de Verlichter. Het klooster is half in de rotsen gebouwd. In het klooster zijn veel oude Chatsjkars te vinden, sommige met nauwelijks zichtbare motieven, andere bijna alsof ze gisteren gemaakt zijn.

Na het bezoek aan het klooster rijden we naar Dilidzjan. Dilidzjan is onderdeel van het nationaal park Tavush (gelijknamig aan de provincie). We gaan een wandeling (15km) maken vanaf het meer Parz. Ook in Armenië is het herfst aan het worden. Verschil met Nederland is dat hier volop de zon schijnt en de temperatuur rond de 18 graden is. Dit levert mooie plaatjes en een fijne wandeling op. ‘s Avonds wordt natuurlijk Ajax even aangemoedigd, maar dat was tevergeefs (0-1 verloren van Chelsea).

De volgende dag staan er vier kloosters op het programma (Armenië staat bekend om de kloosters). De ene is nog mooier dan de andere (zie foto’s). Na drie kloosters en veel indrukken besluiten we de Airbnb in Stepanavan op te zoeken. Het is een ”bijzondere ruimte”. Het is alweer de laatste avond dat Maarten en Mirjam er zijn. De dag ervoor zijn aardappels, penen, uien en appels ingeslagen, op het menu staat daarom een heerlijke pan hutspot met zelfgemaakte appelmoes. De tassen worden opnieuw ingepakt en de volgende dag worden Maarten en Mirjam afgezet bij het busstation. De bus zal uiteindelijk niet rijden in verband met materiaalpech maar gelukkig gaan er ook taxi’s naar Tbilisi. Bart en Marieke rijden met de Corolla verder en uiteindelijk terug naar de hoofdstad Yerevan.

 

Het was een fijne week. Natuurlijk door alle mooie dingen die we gezien hebben, maar ook door de gezellige tijd die we weer samen hebben gehad.

3 reacties op “Bezoek in Armenië”

  1. Wat heerlijk dat jullie deze herfstvakantie samen in Armenië hebben doorgebracht! Ook hier weer mooie, afwisselende culturele schatten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *