De gouden weg naar Samarkand

“We travel not for traficking alone,

By hotter winds our fiery hearts are fanned.

For lust of knowing what should not be known,

We take the golden road to Samarkand.”

Dit zijn de laatste regels uit het gedicht “The Golden journey to Samarkand” van James Elroy Flecker. Voor reizigers op de Zijderoute heeft de naam Samarkand iets magisch. Samarkand is gesticht in de 5e eeuw voor Christus. Het was de hoofdstad van het Sogdische rijk. De Sogdiërs waren een volk van handelaren. Samarkand is een sleutelstad op de zijderoute. Het ligt op de kruising van handelsroutes naar China , India en Perzië. De stad had indertijd meer inwoners dan de 520.000 die er in 2016 woonden. De stad viel wisselend in handen van verschillende volken tot Jengisz Khan in 1220 de stad vernietigde.

Daarmee leek een einde te komen aan het verhaal van Samarkand totdat Timur aan het einde van de 14e eeuw van de stad de hoofdstad van zijn rijk maakte. Samarkand werd het economisch en cultureel centrum van Centraal Azië. En daarnaast ook het intellectueel centrum onder Ulugbek, de kleinzoon van Timur, halverwege de 15e eeuw. In vroeger tijden kwam het beste papier dat men kon krijgen uit Samarkand.

De pracht van Samarkand is niet te beschrijven. Het is volgens Monica de mooiste plaats op aarde. Daarom hieronder een aantal foto’s met een korte toelichting op wat er te zien is.

Het Registan omvat aan een groot plein een drietal  madrassa´s. Die zijn gebouwd tussen de 14e en de 17e euuw.

Het Regiostan met het Ulugbek (links) en het Tilla Kari madrassa.

Gur-e-emir is het mausoleum van Timur Lenk himself. Ook hier is het een en al pracht en praal.

Het mausoleum van Bibi-Kharym:

Het complex van Shki Zinda omvat een aantal mausolea achter elkeer.

Ulugbek was de kleinzoon van Timur en een groot wetenschapper in zijn tijd. Hij heeft onder andere zich bezig gehouden met astronomie. Om berekeningen te maken is er een baan gemaakt waarop de verschillende standen van zon en planeten konden worden vastgelegd.

Meetinstrument van Ulugbek

Het voorgaande vormt een beperkt beeld van alles wat er te zien is in Samarkand. We hebben een paar foto´s geselecteerd, maar er is veel meer aan mozaïken, mausolea etc. Als je ooit de kans krijgt, ga dan zelf een kijkje nemen en bewandel de gouden weg naar Samarkand. Je zult versteld staan.

2 reacties op “De gouden weg naar Samarkand”

  1. Schitterende historie en architectuur/vakmanschap in Samerkand. Wat toevallig: vanavond op TV een programma over de zijderoute gezien met veel details over deze schitterende gebouwen en historie van Samarkand (en Bishkek). Er ligt tegenwoordig zelfs een hoge snelheidstreinverbinding tussen beide steden (260 km/uur!). Ik raak erg enthousiast om deze regio hoog op mijn ‘reis-verlanglijst’ te zetten.
    Succes met de doorreis door Turkmenistan gewenst!!

  2. De hele reis is heel bijzonder, maar Samarkand is ongeevenaard: een reis om jaloers op te worden. Nog veel mooie momenten gewenst,

    Anton

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *