Islamitische kunst

Bij de islamitische kunst die wij hier in Centraal Azië tegenkomen vallen vooral de overdaad aan mozaïeken op. Dit geldt zowel voor moskeeën, madrassa´s als mausolea. De term islamitische architectuur wordt gebruikt om de bouwkunst aan te duiden die een relatie heeft met de islam of die voortkomt uit de islamitische cultuur. Het gaat daarbij zowel om gebouwen met een religieuze functie (moskee) als met een wereldlijke functie (madrassa).

Tashkent
Tashkent

Een moskee (masdjid = plaats van neder werping) is een gebedshuis . In een moskee vinden religieuze bijeenkomsten plaats. Een madrassa of medresse is het Arabische woord voor school. Deze kan zowel seculier als religieus zijn. Een mausoleum is een monumentaal gebouw waarin het lichaam of de as van een overleden persoon, meestal een heerser, wordt bewaard.

Samarkand
Samarkand

Hoewel de Koran alleen een verbod op afgoderij bevat, komen voorstellingen van mensen of dieren zeer beperkt voor. Dat komt doordat er een verbod bestaat op het afbeelden van levende wezens (aniconisme). Tekeningen van mensen, dieren en planten komen bij de decoratie van gebouwen maar beperkt voor. In de vroege islam, in de tijd van de dynastie van de Omajjaden werden nog diverse schilderingen en mozaïeken van mensen, dieren en planten gemaakt.

Shiraz
Samarkand
Afbeelding tijger Samarkand

Het aniconisme is een van de kenmerken van islamitische kunst, waardoor bijvoorbeeld moskeeën zelden versierd zijn met voorstellingen van taferelen uit de Koran. Wel komen er vaak gekalligrafeerde Koranteksten en geometrische patronen op voor.

Samarkand
Samarkand
Samarkand

Aan de hand van foto’s die we van moskeeën en madrassa’s hebben gemaakt krijg je een indruk hoe die mozaïeken eruit (kunnen) zien. Ook zijn er enkele afbeeldingen die een uitzondering vormen op het aniconisme. Zo hebben we een afbeelding van een zuil in Samarkand waarop duidelijk de figuur van een leeuw of tijger zichtbaar is. Verder zijn er ook diverse mozaïeken die op een bloem of plant lijken.

Roze moskee Shiraz
Samarkand
Samarkand
Samarkand
Yazd
Samarkand
Samarkand
Samarkand

3 reacties op “Islamitische kunst”

  1. Karin en Hennie

    Hallo Bart en Marieke, het blijft leuk om over jullie intrigerende belevenissen te lezen.
    Veel plezier nog tijdens de rest van jullie reis. We leven met jullie mee

  2. Wat een mooie plaatjes en belevenissen. Jullie hebben waargemaakt wat ik graag zou willen doen. Petje af en nog een mooie voortzetting van jullie fietstocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *