Ontmoetingen onderweg

Enkele synoniemen voor het woord ontmoeting zijn avontuur of gebeurtenis. Onze fietsreis is zonder meer een avontuur. En de dagelijkse ontmoetingen met andere mensen zijn daarbij altijd een gebeurtenis maar vooral een verrijking. Vaak duurt het maar even. Een uitwisseling van informatie, maar soms ook een uitnodiging om mee te eten of te blijven slapen.

In de afgelopen weken hebben we diverse ontmoetingen gehad met de plaatselijke bevolking. Aan de hand van foto´s en wat toelichting wil ik jullie deelgenoot maken van enkele van deze ontmoetingen.

De paardenmannen, veelal herders van grote kuddes paarden of ander vee, blijken wel respect en waardering te hebben voor toeristen die het land, de mensen en de natuur weten te waarderen. We hebben onderweg, vooral in de lege delen die we gefietst hebben, al vele handen geschud. Bij een van deze ontmoetingen kwam het tot een ´fotomoment´. Bij de uitwisseling van waar ga je naar toe en waar kom je vandaan werden we er ook op gewezen dat de door ons beoogde route nog niet begaanbaar was vanwege sneeuw. Onze taalgids Russisch komt ons op deze momenten goed van pas.

Een andere groep mensen die we steeds weer tegenkomen zijn de wegwerkers. De staat van het wegdek is nogal wisselend. Daarbij komt dat de winter hier op veel plaatsen een relatief groot deel van het jaar beslaat. Langs grote wegen werken groepen mensen die een deel uit het wegdek frezen, die deze weer opvullen en heel soms een groep die zorgt dat oud en nieuw weer een geheel vormt. Over het algemeen wordt er naar ons gezwaaid en bij een van deze ontmoetingen kwam het tot een praatje en wederom een foto.

Daarnaast worden we bij diverse gelegenheden uitgenodigd te komen eten of te blijven slapen. Nadat we net onze buik hadden gevuld met borsj werden we door de plaatselijke burgemeester uitgenodigd te komen eten. Het was best lastig dit af te wimpelen maar de foto maakte veel goed

Soms ook vragen we of we de tent kunnen opzetten in het naastgelegen weiland. Daarbij werden we binnen uitgenodigd en kregen thee aangeboden. Tevens werden alle in huis zijnde koekjes tevoorschijn getoverd en aangeboden. Om de conversatie iets vlotter te laten verlopen werden er kinderen uit het dorp opgetrommeld die Engels spraken.

Een heel andere uitnodiging volgde toen we bij een station probeerde met de fiets in de trein richting Almaty te komen. We werden via een zoon die Engels sprak door een moeder uitgenodigd. Het dorp waar we waren leende zich echt niet om de tent op te zetten en andere overnachtingsmogelijkheden ontbraken. Zo sliepen we geheel onverwachts op een heel fijne plaats. Bovendien zorgde de zoon er de volgende dag voor dat we zonder problemen met de fiets in de trein konden richting Almaty.

Tot slot nog enkele snelle ontmoetingen met de plaatselijke bevolking. Het schooljaar loopt eind mei af. Dan gaan de schoolverlaters op hun Paasbest naar school en sluiten met jaargenoten deze schoolperiode af, voordat ze aanvangen met een vakantie van drie maanden. De meiden op het bankje wilden maar wat graag op de foto.

Op de bazaar, in een grote markthal waar van alles te koop is, had ik even oogcontact met deze mooie meneer. Hij wilde wel op de foto, het liefst samen met zijn vriend.

3 reacties op “Ontmoetingen onderweg”

  1. Geweldig jullie reisverhalen. Nog heel veel (fiets) plezier en geniet vooral met volle teugen van jullie byzondere reis. Groeten van Julius & Theo Zwolle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *